Elektronikus kataszter: áldás vagy veszélyforrás? I. rész

A modernül és hatékonyan működő közigazgatás elképzelhetetlen a megfelelelően működő elektronikus szolgáltatások nélkül. Az állami szektorban több sikeresen működő és az állam által kezelt adatokhoz hozzáférést biztosító elektronikus oldalt találunk, pl. a cégregisztert, kataszteri nyilvántartást. A 2013-ban bevezetett e-közigazgatási törvény (305/2013 Z. z.)  érvénybe lépésével megkezdődött az elektronikus üygintézés is, mely során elektronikus úton adhatunk be kérvényeket, kérhetünk ki iratokat. Jelenleg ott tartunk, hogy az adóbevallásunk elküldhetjük elektronikus formában, céget, vállalkozást alapíthatunk, de akár tulajdonjogunk is átruházhatjuk elektronikus formában.

Az elektronikus közigazgatás (a megfelelően működő) időt spórol az embereknek, nem kell sorban állni, a hivatalokba utazni. További pozitívum, hogy az államnak fizetett illetéken is spórolunk, mivel elektronikus kérvény esetén az államnak fizetett illeték a felére csökken, pl. elektronikus úton kérvényezett kataszteri bejegyzésnél 66 helyett 33 eurót fizetünk.

Az állammal történő kommunikáció során fontos megjegyezni, hogy nem e-mail formájában történő információcseréről beszélünk, hanem egy központi szolgáltatói oldal, az úgyn. http://www.slovensko .sk keresztül. Ezen az oldalon találhatóak az elektronikus szolgáltatások. A bejelentkezéshez továbbá szükségünk van egy pici chippel ellátott személyi igazolványra, amelyet csatlakoztatunk a számítógéphez. E- személyit a rendőrségen szerezhetünk, és 3 féle kódot kapunk a használatához, melyeket mi találunk ki. Az első, a BOK a bejelentkezéshez kell – hasonlóan mint az e-mail fiók megnyitásához. Utána megkapjuk az elektronikus aláírásunk kódját is – PIN . Ez után kapunk még egy biztonsági kódot – PUK, mint a mobiltelefonok kártyájánál, ha 3x elrontanánk a jelszónk.

Milyen az elektronikus aláírás?

Elektronikus aláírásunk nem egy vizualizált sajátkezű aláírás, hanem egy kód – betűkből és számokból. Elektronikus aláírás szemmel nem látható, számítógépes program mutatja csak ki. Ebből kifolyólag az elektronikus formában kialakított dokumentum nem egy egszerű lefotózott és saját kezűleg aláírt papír (esetleg bescannelt szerződés).

Papíralapú szerződésünk, melyet saját magunk írtunk alá és hitelesíttettünk közjegyzőnél, vagy a városi hivatalban, átalakíthatjuk elektronikus formába, mégpedig a hiteles konverziónak nevezett „eljárás“ segítségével (hiteles konverziót használunk elektronikusról papíralapú dokumentum kialakítása során is). A folyamatot közjegyzőnél, ügyvédnél és a postán végzik el nekünk.

A II. részben az elektronikus szolgáltatások biztonsági részével fogok foglalkozni, kiderül, milyen óvintézkedések szükséges tennünk, feltörhető – e az elektronikus aláírásunk.

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Design a site like this with WordPress.com
Get started